Landschap in beweging: word landschapsbouwer!

Heel wat Pajotten zijn eigenaar van prachtige stukjes landschap: tuinen, hagen, weiden,... Heb je zelf zo’n mooi stukje Pajottenland? Ga aan de slag met de praktijkhandleiding „Landschap in beweging” en word fiere landschapsbouwer. Laat je inspireren door oud kaartmateriaal en voer een historisch onderzoek naar jouw tuin of buurt. Herstel kleine landschapselementen: boomgaarden, poelen, hagen... of leg er nieuwe aan. Kies streekeigen planten voor meer natuur en een mooier landschap.

In de nieuwe praktijkhandleiding van het Regionaal Landschap kan je terecht met al je vragen rond kleine landschapselementen (KLE’s). „Landschap in beweging: word landschapbouwer!” bundelt meer dan 10 jaar praktijkervaring, tips en projecten van het Regionaal Landschap. Geïnteresseerden vinden er praktische informatie over historisch kaartmateriaal, streekeigen plantgoed, hagen en heggen, poelen, boomgaarden, knotbomen en subsidiemogelijkheden.

De praktijkhandleiding kan je gratis downloaden via www.rlzzz.be/lanschapbouwer. Doe mee en zend warme groetjes vanuit het Pajottenlandschap van vroeger, nu en morgen! Samen werken we aan natuur en landschap, en we laten iedereen genieten van de streek.

Elk landschapsplan start met een historisch kaartenonderzoek. Dit geeft inspiratie voor landschapsherstel, in evenwicht met het huidige gebruik en de wensen van eigenaars. Op die manier wordt de omgeving landschappelijk ingekleed en krijgen historische landschapselementen weer aandacht.

Voorbeeldprojecten in het Pajottenland

Als voorbereiding op de handleiding heeft het Regionaal Landschapde voorbije twee jaar 11 voorbeeldprojecten uitgevoerd bij enthousiaste eigenaars van oude hoeves in Bever, Gooik, Herne, Lennik, Pepingen en Roosdaal. Veedrinkpoelen werden hersteld en brengen opnieuw leven voor amfibieën, libellen en waterplanten. Met de aanplant van hagen, houtkanten en een hoogstamboomgaard worden de hoeves opnieuw een groene oase voor vogels, vlinders en andere natuur.

Eén van deze projecten is uitgevoerd bij de familie Plasman-Frisch in Bever. Rond de oude hoeve liggen weilanden waar nog relicten van KLE’s terug te vinden zijn. Op de erfscheiding staat een oude knotwilgenrij. Tussen twee percelen staan uitgegroeide meidoornstruiken, overblijfselen van wat vroeger een mooie meidoornhaag was. In 2007 is de historische poel hersteld, in het kader van het poelenplan van het Regionaal Landschap. Achter de hoeve staat het bakhuis, de eigenaars hebben ondertussen een specialist onder de arm genomen die het bakhuis gaat restaureren.

Het Regionaal Landschap zorgde voor het aanplanten van knotwilgen rond de bestaande poel, het omzomen van een bestaande boomgaard met een meidoornhaag en de plaatsing van twee takkenrillen. In de weide werden verspreid hoogstamfruitbomen aangeplant met achteraan in de weide de aanplant van een houtkant. (persnota RLZZZ)

Wij danken de eigenaars voor hun bijdrage aan de natuur en de waarde die ze er aan hechten. Alsook voor hun gastvrijheid tijdens de persvoorstelling. De eigenaars werd het label „landschapsbouwer” overhandigd die een plaatsje zal krijgen in de voortuin van hun woning.

IMG_1202IMG_1208IMG_1213





Praktijkhandleiding helpt eigenaars met landschapsplannen. 11 voorbeeldprojecten uitgevoerd in 6 gemeenten.

IMG_1196