We can't decide about nature, only help...

Het is zoals met de mens... Er zijn de opvoeding, de ouders, de vriendenkring, de school en ga zo maar door. Je hebt vele dingen meegekregen die grotendeels zullen bepalen hoe je leven zal verlopen. En toch heb je niet alles in de hand. Een mens is een raar wezen (;-)), je weet wie je bent, waar je naartoe wil, maar toch gebeuren zovele dingen in een mensenleven waar je geen weg mee weet. Dingen die je niet verwacht, dingen die je niet had voorspeld, dingen die je gelukkig of ongelukkig overkomen. Wat we wel weten is dat de tijd die we hebben gekregen met open armen moeten ontvangen. En dat we om ons doel te bereiken ons ervoor moeten inzetten. Het komt niet vanzelf. Daarom: Leef je leven, vooraleer het voorbij is en geef iets van jezelf aan een volgende generatie.

Ook zo voor de natuur. Wij beslissen niet over de natuur. De natuur beslist over ons. De grillen die de natuur ons schenkt zijn niet te overzien. In één ruk onttrekt ze soms duizenden mensen van deze wereldbol. We hebben onze mond vol van duurzaamheid en veelal wordt dit verkeerdelijk gebruikt of misbruikt. Het was in 1987 dat Brundtlandt het begrip „duurzame ontwikkeling” introduceerde. Sommige economen aarzelen niet om het als synoniem te zien voor ‚aangehouden economische groei’, als het kan en moet bij te sturen vanuit sociale of ecologische invalshoeken. Wat nodig is een duurzame en tevens rechtvaardige samenleving. Niemand zal ontkennen dat onze welvaart er ontzettend is op vooruitgegaan, goed ook. Maar onmiskenbaar zijn er vele nadelen aan verbonden. Alleen als het draagvlak breed genoeg is voor een rechtvaardige duurzaamheid zal resultaat worden geboekt. Daarom, aan ons om een handje toe te steken. De vraag die zich stelt is: ‚hoe creëren we dat brede draagvlak? Hoe maken we éénieder mens bewust van de nood aan een duurzame samenleving. Hoe brengen we anderen bij dat de waarde van de natuur zo belangrijk is?’

Heel fijn vond ik de interventie van Johan Van Den Bosch (Projectleider Nationaal Park Hoge Kempen) op de reflectiedag van het Regionaal Landschap en het CAG. Evenwel was ik even afwezig maar achteraf heb ik het mogen aanhoren. Neem één of enkele schakels weg uit de natuur en je creërt een onevenwicht. Een onevenwicht met mogelijk zware gevolgen. In zijn vergelijk stelde hij het als volgt. Stel dat een kapitein van een vliegtuig aan de passagiers meedeelt dat een aantal functies defect zijn, dat hij er de gevolgen niet van kent maar dat hij wel zal opstijgen aangezien dit nog lukt... Zoiets moet het geweest zijn. Wie van u is dan bereid mee op te stijgen?

Als we welk systeem ook maar onderzoeken, moet je het onderzoeken in zijn geheel en ervaren dat het systeem functioneert door de interactie van elk element in dat geheel. Er zijn geen onnuttige elementen en de verwijdering van één element beschouwt als onnuttig, zal de werking van dat systeem grondig veranderen en kan zelfs leiden tot een geheel defect.

Laat het duidelijk zijn dat het ons niet is toegelaten te denken dat een bepaald onevenwicht in de natuur geen gevolgen kent.

Om af te sluiten geef ik hierbij wat „oneliners” mee die ik mocht noteren in Vulcano te Frankrijk. In de Franse taal weliswaar.

Dennis Gabor: On ne peut prédire l’avenir, mais on peut imaginer des futurs.
Konrad Lorenz: C’est une erreur de croire que la nature est inépuisable.
Auguste Rodin: Les réalités de la nature dépassent nos rêves les plus ambitieux.
Blaise Pascal: Car enfin, qu’est-ce que l’homme dans la nature? Un néant à l’egard de l’infini, un tout à l’égard du néant, un milieu entre rien et tout.
François Mauriac: Il ne sert à rien à l’homme de gagner la Lune s’il vient à perdre la Terre.
Isaac Newton: Pourquoi la nature ne fait-elle rien d’inutile?
Antoine-Marin Lemierre: Croire tout découvert est une erreur profonde: c’est prendre l’horizon pour les bornes du monde.
Robert Green Ingersoll: Dans la nature, il n’y a ni récompense ni punition; il y a des conséquences.
Torri Swearingen: Nous vivons sur cette planète comme si nous en avions une autre de rechange.
Léonard de Vinci: Va prendre tes leçons dans la Nature.
Antoine de Saint Exupéry: La Terre nous en apprend plus long sur nous que tous les livres. Parce qu’elle nous résiste.
Edward Lorenz: Le battement d’aile d’un papillon au Brésil peut-il provoquer une tornade au Texas?

Beste allen: Be human, help nature!